توپولوژی شبکه چیست

توپولوژی شبکه چیست ؟

توپولوژی شبکه چیست

توپولوژی شبکه در واقع توصیفی از معماری شبکه و نحوه ی اتصال فرستنده و گیرنده هاست . هنگام تنظیم شبکه ها نیاز به نقشه و طرح اولیه داریم که مشخص می کند عناصر تشکیل دهنده شبکه چطور به یکدیگر متصل اند. این چگونگی و معماری شبکه را توپولوژی شبکه میگوییم که انواع مختلفی دارد.

توپولوژیهای اصلی شبکه عبارتند از

خطی(BUS TOPOLOGY)

حلقه ای(RING TOPOLOGY)

ستاره ای(STAR TOPOLOGY)

ترکیبی(HYBRID TOPOLOGY)

  • خطی(BUS TOPOLOGY)

 

در این نوع توپولوژی هر کامپیوتر یا دستگاه مطابق شکل زیر به یک کابل متصل و دارای نقطه شروع وپایان است. در این نوع شبکه اطلاعات و داده ها فقط در یک جهت انتقال داده میشوند. به علت استفاده کمتر از کابل ها در کابل کشی مستقیم این توپولوژی بسیار مقرون به صرفه و کم هزینه تر است و در شبکه های کوچک به راحتی قابل اجراست.

از مشکلات این نوع توپولوژی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

سرعت انتقال داده در آن کمتر از انواع دیگر توپولوژی است. اگر یک کابل یا سیستم دچار مشکل شود کل شبکه دچار اختلال میشود. اگر یکی از سیستم ها با نرم افزاری سنگین کار کند یا از ترافیک اینترنت سنگینی استفاده کند سرعت بقیه سیستم ها نیز کاهش می یابد.

  • حلقه ای(RING TOPOLOGY)

در این نوع از توپولوژی هر کامپیوتر یا دستگاه به سیستم کناری خود به صورت حلقه ای متصل است و دیگر نقطه شروع و پایان ندارد. در این نوع ساختار شبکه  مانند توپولوژی خطی داده ها باید از هرکامپیوتر عبور کرده تا به کامپیوتر مقصد برسند.

ارزان قیمت است و مزیت مهم آن نسبت به توپولوژی خطی آن است که اضافه یا حذف یک کامپیوتر شبکه را دچار اختلال نمیکند. سرعت انتقال داده ها درآن به علت استفاده بیشتر یک کامپیوتر از ترافیک افت پیدا نمیکند.

  • ستاره ای(STAR TOPOLOGY)

در این توپولوژی تمامی دستگاه ها و کامپیوتر ها به صورت جداگانه با یک کابل به دستگاه مرکزی بنام   HUB متصل میشوند و میتوان این نوع شبکه را با فیبر نوری یا کابل کواکسیال راه اندازی کرد. از مزیت های این نوع ساختار  قابلیت ارتقای HUB است و با قطع یا مشکل دار شدن یکی از سیستم ها بقیه شبکه دچار مشکل نمیشود و همچنین  به راحتی عیب یابی میشود.

از نظر هزینه های راه اندازی نسبت به بقیه انواع شبکه پر هزینه تر است و مقرون به صرفه نیست. باکمتر شدن تعداد دستگاه های متصل به HUB سرعت انتقال داده در شبکه بسیار بالا میرود اما از مشکلات این نوع ساختار میتوان به وابستگی کل سیستم به هاب اشاره کرد. در صورتی که هاب دچار مشکل شود تمام شبکه از کار می افتد.

  • ترکیبی(HYBRID TOPOLOGY)

در نهایت از ترکیب انواع مختلف شبکه میتوان شبکه ای تنظیم کرد که شامل مزایا و معایب شبکه هایی است که از آنها تشکیل شده.

مزیت های این نوع توپولوژی:

تعداد دستگاه های استفاده شده به آسانی قابل گسترش است و تشخیص خطا و عیب یابی در آن آسانتر است.

  • MESH

در این نوع از ساختارشبکه،تمامی دستگاه ها  و کامپیوترها به طور مستقیم با کابل بهم متصل اند. دو روش انتقال داده بین سیستم ها در این توپولوژی وجود دارد:

مسیریابی:داده ها هنگام انتقال کوتاه ترین مسیر را انتخاب میکنند.

سیلابی:داده های مشابه به تمامی دستگاه ها منتقل میشوند.

این نوع از ساختار شبکه انعطاف پذیر نیست ،عیب یابی آن آسان است و قدرتمند تر و امن تر از بقیه توپولوژی هاست اما به دلیل کابل کشی بیشتر هزینه ای بیشتر از توپولوزی های دیگر دارد.

  • درختی(TREE TOPOLOGY)

یک دستگاه به عنوان دستگاه اصلی و مرکزی انتخاب شده  و بقیه دستگاه ها به صورت سلسله مراتب  مطابق شکل زیر به آن متصل اند. این توپولوژی در شبکه های بزرگ استفاده میشود و گسترش آن آسان است. همچنین مدیریت دستگاه ها راحت تر شده و عیب یابی آن نیز آسانتر میشود.

از مشکلات این نوع میتوان به هزینه تراشی  به علت استفاده بیشتر از کابل اشاره کرد. همچنین اگر دستگاه اصلی و سرشاخه دچار اختلال شود کل سیستم های زیرمجموعه آن دچار مشکل میشوند.

چند سوال رایج:

  • رایج ترین نوع توپولوژی شبکه چیست؟

اگرچه روش های بسیاری برای پیکربندی اجزای شبکه وجود دارد اما تعداد کمی از آنها به طور رایج و استاندارد در انواع مختلف سیستم ها استفاده میشوند. تا کنون توپولوژی ستاره ای،خطی و ترکیبی از توپولوژی ها رایج ترین انواع شبکه بوده اند.

  • بهترین نوع توپولوژی شبکه چیست؟

پاسخ به این سوال  کاملا بستگی به محیطی که از آن استفاده میکنید و نیاز های شما دارد.هر نوع از توپولوژی های شبکه معایب و مزایای خود را دارد که باید هنگامانتخاب آنها را در نظر بگیرید. در واقع هیچ پاسخ مشخص و دقیقی برای این سوال وجود ندارد وهنگام تصمیم گیری باید از متخصص مربوطه و با تجربه کمک بگیرید.

پیشرو پرداز اسپادانا بابیش از 15 سال سابقه در راه اندازی انواع شبکه ها در انواع محیط های اداری،فروشگاهی،مدارس و… با تجربه کافی آماده ی بهترین طرح ریزی با کمترین هزینه ها و کمترین خطا  متناسب با نیاز شماست.

  • سریعترین نوع توپولوژی شبکه چیست؟

از لحاظ تئوری سریعترین نوع توپولوژی شبکه،توپولوژی MESH است. زیرا هر دستگاه به طور مستقیم و از طریق کابل ها به دستگاه دیگر متصل است.همچنین داده ها میتوانند به طورمستقیم بین هر دستگاه جا به جا شوند و نیازی به دستگاه مرکزی هم نیست.

  • امن ترین نوع توپولوژی شبکه چیست؟

برای حفظ حریم خصوصی ممکن است شبکه مش بهتر باشد؛ زیرا معمولا تمامی کلاینت ها برابرند پس هیچ سروری برای احراز هویت مشتری وجود ندارد.

گروه پیشرو پرداز اسپادانا به طور تخصصی در زمینه اجرای شبکه های کامپیوتری اصفهان و اجرای شبکه های کابلی اصفهان فعالیت می کند.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *